Kuchnia

W Wielkiej Kuchni Pałacowej podajemy gościom śniadania. Istnieje możliwość zamówienia domowej kolacji – wszyscy goście przeważnie zasiadają przy największym stole i raczą się smakowitymi kremami warzywnymi, pieczonym, delikatnym mięsem, wspaniałymi warzywami z ogrodu pałacowego gotowanymi na parze lub deserami: ciastem czekoladowym jak Szwajcaria, doskonałym jak rzeźby Michała Anioła, takim, za którym się tęskni następnego ranka.

Wielka Pałacowa Kuchnia jest ulokowana na pierwszym poziomie piwnic. Pod nimi, jest jeszcze jeden poziom – bez okien, z temperaturą idealną do przechowywania takich alkoholi, jak champagne i cognac.

W miejscu gdzie dawniej mieściła się tzw.  Czarna Pruska Kuchnia stoi zbudowany ze starych cegieł i wielkich płyt kamiennych rodzaj blatu, na którym można palić otwarty ogień. Blat kamienny znajduje się dokładnie pod gigantycznym kominem w centralnej części Pałacu.  Podobny blat stoi w kuchni zamku w Malborku.

Obok kamienna misa, z której oryginalnie wychodziła dębowa rynna odprowadzająca nieczystości do kanału, prowadzącego na zbocze parku. Dzisiaj wnętrze tunelu jest odbudowane… można się przekonać jak jest długi.